תקדין 11.04.2018
תביעה ועתירה: חוסר דיינים בבתי הדין הרבניים גורם עיוות דין מחפיר
הוועדה למינוי דיינים נמנעת מלאייש 19 תקני דיינים במערכת וכתוצאה מכך החלטות ופסקי דין מתעכבים זמן ממושך באופן היוצר עיוות דין חמור. כך נטען בבקשה לאישור תביעה ייצוגית ובעתירה דחופה לבג"ץ שהגישה אתמול התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית: "צורך ציבורי חיוני בהול שאינו סובל דיחוי"

עו"ד לילך דניאל | תקדין | פורסם 11/04/18 08:45

לחצו לקריאת הכתבה בעיתון תקדין »

תמונה מאתר הארץ, צילום מסך מחשב, צלם התמונה: דודו בכר

התנועה למדינה יהודית ודמוקרטית הגישה אתמול (ג') בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד הנהלת בתי הדין הרבניים בטענה לאי איושם של 19 תקני דיינים הנחוצים לפעילותה התקינה של המערכת. כתוצאה מכך, על פי הנטען, החלטות ופסקי דין לא ניתנים במשך שנים ולציבור המתדיינים נגרם עינוי דין מחפיר. לצד הבקשה לייצוגית הגישה התנועה, באמצעות עו"ד אורי ישראל פז, גם עתירה דחופה לבג"ץ, כאשר שני ההליכים הוגשו גם בשמה של נפגעת ישירה. מלבד הנהלת בתי הדין הרבניים הוגשו ההליכים נגד המשרד לשירותי דת, משרד המשפטים וחברי הוועדה לבחירת דיינים ובהם שרת המשפטים, הרב הראשי לישראל דוד לאו, נשיא ביה"ד הרבני הגדול הרב יצחק יוסף, יו"ר הוועדה ח"כ יובל שטייניץ ועוד.

הסעד המבוקש בתביעה הייצוגית הוא השבה חלקית או מלאה לכל אחד מחברי הקבוצה המיוצגת, של הסכום שנגבה בגין תשלום אגרות, מחיר או תשלום חובה אחר בתיקים שבהם לא ניתנה החלטה למעלה מחצי שנה בשל מחסור בהרכבי דיינים בפרט ובדיינים בכלל, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ממועדי החיוב ועד ההשבה בפועל. כן התבקש צו שיורה לחדול מחיוב המתדיינים החדשים במערכת בתי הדין הרבניים בתשלומים האמורים אלא בגביית תשלומים מופחתים, צו שיורה על מינוי בעל תפקיד ניטרלי אשר יפקח על ביצוע פסק הדין, פיצוי כספי לחברי הקבוצה או מתן כל סעד אחר לטובת הקבוצה באם יתברר שהשבה או פיצוי אינם מעשיים בנסיבות העניין. בעתירה לבג"ץ התבקשו צווים שיורו על כינוס הוועדה לבחירת דיינים לצורך מינוי דיינים חדשים לאלתר, לפסוק לטובת ציבור המתדיינים סעד כספי כפיצוי בתיקים שבהם לא ניתנו החלטות למעלה מחצי שנה ולהורות על קיום דיון דחוף בעתירה.

לפי הנטען בעתירה ובבקשת האישור, על-פי סיכום הפעילות האחרון שפרסמה הנהלת בתי הדין הרבניים לשנת 2016, בשנה זו התגרשו בישראל 10,841 זוגות – עלייה של 1.8% ביחס לשנה הקודמת. בשנת 2017 נפתחו 5,308 תיקים לתביעות גירושין, בנוסף ל-9,811 תיקים להסכמי גירושין, המתווספים ל-3,545 תיקים ליישוב סכסוך.

לטענת המבקשות/העותרות, מרבית הדיינים המכהנים בבתי הדין הרבניים יושבים ודנים כיום ב"הרכב חסר", כאשר מתוך 30 צוותים קבועים של שלושה דיינים בכל רחבי הארץ, קיימים 10 צוותים בהרכבים חסרים. "דייני בתי הדין ברחבי הארץ כורעים תחת העומס ועושים עבודה כפולה ומכופלת, המעמידה אותם בפני מצב של קריסה לנוכח המחסור החמור בדיינים לעומת כמות התיקים שרק הולכת וגואה", נכתב. "מחסור של דיינים במערכת מכביד אפוא על יכולתם של בתי הדין הרבניים לתת מענה יעיל לעניינים המובאים בפניהם במסגרת החלטות ביניים ופסקי דין, גורם לעינוי דין וסבל מיותר של ציבור המתדיינים וילדיהם".

למרות הצורך הדחוף, וחרף העובדה שמינויים של 19 דיינים חדשים מונח על שולחנה של הוועדה לבחירת דיינים מזה למעלה משנה, המשיבים אינם מכנסים את הוועדה מטעמים השמורים עימם: "אין זה ראוי שמחלוקות פוליטיות בין חברי הוועדה תתנהלנה על גבם של האזרחים המעונים שעניינם תלוי ועומד בבתי הדין הרבניים או על גבה של מערכת בתי הדין הקורסת והמשותקת", נכתב בבקשה ובעתירה. "הדברים נכונים שבעתיים בשעה שבגלל הרכבים חסרים, כתוצאה מהתנהלות המשיבים, נגרם עינוי דין חמור וחריף למסורבות ולמסורבי גט בישראל וכפועל יוצא, מעוגנות נשים רבות ומעוכבות גט לתקופות ארוכות שלא לצורך אמיתי וסביר… קיומה של מערכת משפט מתפקדת, המסוגלת לבצע את תפקידה החברתי, בתחום דיני המשפחה לרבדיו וענפיו, בתחום בירור היהדות לצורך נישואין וגירושין, ובכל שאר התחומים הנוספים המסורים לטיפולה כדין, ולהכריע בעניינים הנדונים בפניה תוך זמן סביר – הוא צורך ציבורי חיוני בהול שאינו סובל דיחוי".

מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר בתגובה: "על פי חוק, הנהלת בתי הדין הרבניים אינה זו שבוחרת את הדיינים, אלא מקבלת אותם לאחר שהתמנו. מי שבוחר את הדיינים הם חברי הוועדה לבחירת דיינים. ועל כן כל פניה בנדון יש להפנות אל חברי הוועדה".